Kultúra 2014. 03. 19.

Snehulienka a zopár trpaslíkov, premiéra za účasti prezidenta republiky

„Veľmi blízko k profesionálom…,” tieto slová odznievali najčastejšie s mnohými ďalšími chválami predstavenia Snehulienka a zopár trpaslíkov.

„Je to neuveriteľne vydarené predstavenie, scénografia, kostýmy, hudba, mnohé herecké výkony a aj réžia má naozaj blízko k profesionálnym súborom,” vyjadrila sa študentka Akadémie umení v Banskej Bystrici Eva Rorian Javorská, ktorá ako bývalá členka Dramaťáku prišla podporiť súbor, v ktorom pred rokmi začínala.

sneh 44

Výkony členov súboru oceňuje nielen profesionálna či laická verejnosť, ale aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, ktorý sa už pravidelne zúčastňuje slávnostných premiér. „Chodím sem naozaj úprimne rád, výkony týchto mladých ľudí by naozaj mali byť vzorom pre mnohých ľudí nielen vo svete divadla. Je naozaj pozoruhodné ako sa podnikatelia, sponzori a rôzne inštitúcie dokážu spojiť s mladými ľuďmi pre tak dobrú vec, ako nám dnes večer predviedli,” povedala hlava štátu.

Dramatický krúžok Gymnázia Ľ. J. Šuleka pri MO MS Komárno, pretože o ňom je reč, tento rok oslavuje desiate výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravili svoj štvrtý muzikál. Tento krát ide o úplne pôvodné dielo. Scenár napísal vedúci súboru Jozef Černek, hudbu komponoval Peter Emmer. Spolu s premiérou predstavili diváckej verejnosti aj CD album, na ktorom nájdu diváci všetky skladby z muzikálu.

sneh 55

Dvojhodinový muzikál má úžasnú výpravu a krásnu rozprávkovú atmosféru. Klasický príbeh Snehulienky je doplnený štrnástimi skladbami a mimoriadne príjemným humorom. Každý jeden z hercov na javisku podáva naozaj prekvapivý výkon. Je len málo momentov, keď si divák uvedomí, že predsa len sú to väčšinou deti a amatérska pôda. Práve naopak, plynulosťou deja a zaujímavým spôsobom rozprávania príbehu vás vtiahnu takpovediac medzi seba. Dve hodinky ubehnú ani sa nenazdáte. Potom vám je už len ľúto, že rozprávka tak rýchlo skončila a zisťujete, kedy budú hrať najbližšie.

Je naozaj zložité vybrať, ktorá postava prekonáva ostatné, pretože tu naozaj platí, že malá postava nie je. Za zmienku ale určite stojí napríklad postava Zrkadla a jej protagonistka Viki Beňová.

“Vikina je rozhodne výnimočný talent, nielen ako herečka, speváčka, ale vynikajúco tancuje a hlavne dokáže správnym spôsobom inšpirovať a strhnúť so sebou aj zvyšok súboru. Navyše a to je pre mňa podstatné, patrí k ľuďom, ktorí, aj keď už majú napríklad tanec zvládnutý, prídu na každú skúšku a budú trénovať s ostatnými aj štyri hodiny denne trikrát do týždňa. Aj to je dôvod, prečo je náš muzikál vystavaný akoby okolo Zrkadla. Pochvala však patrí každému jednému, kto sa zapojil a tvrdo pracoval. Od scénografa, cez kostýmy, web, propagáciu, zvuk a samozrejme hercov, na každého jedného človeka a to ich je okolo stovky, som nesmierne hrdý,” vyjadril sa po predstavení Jozef Černek. Sám si zahral postavu Poľovníka, ktorý spolu s trpaslíkmi dodáva príbehu správnu dávku humoru.

sneh 22

Diváka určite zaujme aj postava Snehulienky, ktorú skvelo stvárňuje Ivanka Kološová. Príbehu dáva jemnosť najmä v mimoriadne podarených scénach s trpaslíkmi. Krásne stvárnenie vzbury, ktorá aj v reálnom svete prichádza v Snehulienkinom veku, nájdete v scénach s Temnou kráľovnou. Janka Szigetiová, ktorá je zároveň členkou Slovenských rebelov sa zhostila úlohy kráľovnej s neuveriteľnou gráciou a razantnosťou. Jej scény s poľovníkom vyvolávali medzi divákmi skutočne nefalšované salvy smiechu.

sneh 33

Rovnako tak zaujali trpaslíci, každý jeden z nich má vlastnú charakteristiku a spolu vytvárajú bandu, čo vás naozaj zabáva od začiatku až do konca. Vyslovene pre deti je vytvorená čarovná postava škriatka Puka, ktorý nám sem trochu zablúdil z inej rozprávky a síce sa objavuje až na jej konci, príbeh rozkošne zavŕši. Niet divu, že najmä u detí si Roberta Krmášková, vedúca súboru Slovenskí rebeli, získava veľké sympatie. Celý muzikál je okorenený úžasnými a nesmierne náročnými choreografiami, ktoré vytvorila Broňa Bočáneková a jej Junior club.

Muzikál je krásnou rozprávkou, na ktorú deti smú vziať aj dospelých. Vo chvíľach, keď už máte pocit, že viete, čo bude nasledovať, sa stane zrazu čosi úplne iné, nemáte čas sa ani chvíľočku nudiť, lebo úžasne stvárnená postava rozprávačky (Kristínka Perlová) vás posunie o kúsok ďalej a nasleduje jedna skladba za druhou. A ak by vám predsa len bolo málo a chýbalo by vám čosi viac, tak vedzte, že muzikál je sprevádzaný aj malou laserovou show. Ak aj nie ste práve priaznivci divadelného umenia, tento muzikál si choďte pozrieť už len pre jeho atmosféru a preto, aby ste sa inšpirovali, čo všetko sa dá, keď sa naozaj moc moc chce.

sneh 66

Jana Pipíšková