Mesto 2013. 12. 16.

Železničná stanica bude renovovaná

Železničné stanice v Komárne, Dunajskej Strede, Galante, Nových Zámkoch, Štúrove, Fiľakove a v Rožňave čaká renovácia.

Stop špinavým vlakom aj staniciam. Taký je zámer ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré od nového roku začne s postupným zavádzaním štandardov vlakovej dopravy i obnovovaním vybratých železničných staníc. Cestujúci sa tak môžu tešiť na zlepšenie úrovne cestovania.

„Vlaková doprava nie je len o tom, aby sa cestujúci odviezli z jedného miesta do druhého. Ale aj o tom, aby ich cesta bola príjemným zážitkom a mali motiváciu využívať vlaky čo možno najviac,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja J. Počiatek.
Ministerstvo stanovilo 57 staníc, medzi nimi je veľa na Južnom Slovensku, na ktorých sa budú štandardy zavádzať prioritne. Zlepšia sa nielen služby pre cestujúcich, ale aj úroveň samotných staníc. Napríklad priestory staníc musia byť osvetlené najmenej 30 minút pred príchodom vlaku a najmenej 15 minút po jeho odchode. Stanice so zavedenou pitnou alebo úžitkovou vodou musia mať pre cestujúcich dostupné splachovacie toalety. Súčasťou zmien bude aj rozdelenie nástupíšť na sektory A, B a C, čo umožní cestujúcim rýchlejšie nájsť „ten svoj“ vozeň.
O pohodlie cestujúcich sa chce ministerstvo zavedením štandardov postarať aj vo vlakoch. Kontrolovať bude dodržiavanie povinnosti prepravcov zabezpečiť, aby teplota v interiéri vozňov neklesla nikdy pod +18°C. Od začiatku roka k tomu pribudne povinnosť pre železničných dopravcov zabezpečiť, že v prípade letných horúčav s teplotou viac ako 30 stupňov budú mať cestujúci vo vlakoch vybavených klimatizáciou garantovanú teplotu o päť stupňov nižšiu ako vonku. Od začiatku roka tiež budú povinné funkčné zástrčky vo vozňoch 1. triedy vnútroštátnych vlakov R.
Už od začiatku roka budú musieť železniční dopravcovia dbať na to, aby sa z toaliet vo vlakoch nešíril nepríjemný zápach. Najneskôr do jedného roka budú musieť zabezpečiť, aby v každom vozni osobného vlaku fungovala minimálne jedna toaleta počas celej cesty vlaku. Tá musí byť nielen vybavená umývadlom s vodou, ale aj ostatnými hygienickými potrebami ako mydlo, toaletný papier a utierky.
Už od roku 2015 bude dostupné bezplatné wifi vo vozňoch 1. triedy vnútroštátnych rýchlikov na trati Bratislava – Žilina – Košice.

(foto: www.zsr.sk)