Mesto 2014. 01. 27.

Židovská náboženská obec si pripomenula obete Holokaustu

Židovská náboženská obec (ŽNO) v Komárne dnes zorganizovala pamätný deň obetí holokaustu. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti 69. výročia oslobodenie nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Organizácia spojených národov si túto udalosť pripomína každoročne 27. januára. O akcii informoval koordinátor projektov ŽNO v Komárne Tamás Pasternák.

„V ostatnom období je už zvykom, že ŽNO v Komárne organizuje prednášky súvisiace s tematikou holokaustu. Tento rok v júni si pripomenieme 70. výročie deportácie komárňanského židovstva. Dnešné témy sú spojené aj s touto udalosťou,“ uviedol Pasternák s tým, že v súčasnosti sa holokaustu nevenuje dostatočná pozornosť. Podľa Pasternáka je veľmi dôležité, aby nielen ŽNO ale všetci obyvatelia mesta vedeli o tom, čo sa robilo so židovskou komunitou v prechádzajúcom storočí.

Na dnešnom stretnutí odzneli dve prednášky. Zoltán Vági z Budapešti priblížil, za akých okolností deportovali Židov z nášho územia. Komárňanský historik Miroslav Michala predstavil súčasný život Židov. Na záver bola uvedená premiéra filmu o živote ženy, ktorá pochádza z Komárna, porodila dieťa v koncentračnom tábore a v súčasnosti žije v Toronte.

TEXT: TASR