Kultúra 2015. 04. 29.

Aké vína môžeme ešte ochutnať vo Vínnej ulici?

Jedným cieľom Komárňanských dní je, aby propagovalo vína z regiónu. Na 24. Komárňanských dňoch môžeme ochutnať vína desiatich vinárov a združení z regiónu a okrem toho aj vína troch hostí z Maďarska, z regiónu Pannonhalma. O šiestich vinárov sme už písali https://ahojkomarno.sk/vinna-ulica-predstavujeme-prvych-vinarov/ a teraz je na čase, aby sme predstavili aj ostatných.

VINÁRSTVO OPÁTSTVA PANNONHALMA (Pannonhalma, Maďarsko)

Fotó forrás: boraszoklapja.hu
Foto: boraszoklapja.hu

Benediktínsky opáti v Pannonhalme boli v úzkom kontakte s viničom a s vinárstvom po stáročia. Na viac ako 100 hektároch pestovali najvyššiu kultúru viniča a vinárstva. Po II. svetovej vojne bola ich oblasť znárodnená. V roku 2003 opátstvo v spolupráci s MKB Bank odkúpilo späť časť znárodnených viníc a postavilo novú pivnicu a nový dom vína. V súčasnosti hospodária na 52-hektároch a ročne vyrobia tristotisíc fliaš vína. Ich víno je prítomné v Maďarsku a vo viacerých krajinách Európy, dokonca aj v zámorí.

Druh vín: Hemina, Infusio, Rizling Vlašský, Pinot Noir, Pinot Noir Čokoláda, Prior, Rizling rýnsky, Rosé, Salve, Sauvignon Blanc, Tramín, Tricollis, Viognier. Ďalšie výrobky: Vínny ocot z Pannonhalmy a Brandy Tramín.

 

VINÁRSTVO CSERI (Nyúl, Maďarsko)

Foto: cseripince.hu
Foto: cseripince.hu

Vinárstvo Cseri je na najmladším vinárstvom vo vinárskej oblasti Pannonhalma s novými výsadbami. Vo vinárskej oblasti je jediným rodinným vinárstvom, ktoré predáva výhradne fľaškové vína. Pri významnom obmedzení výnosu, so starostlivým spracovaním fľaškové vína zrejú v sudoch, hospodária na 10-hektároch. Pivnicu majú vysekanú do pieskovca, je 50 m dlhá a má vynikajúcu klímu.

Druh vín: Pannonhalmský Iršai Oliver, Pannonhalmské Rosé, Pannonhalmský Tramín, Pannonhalmské Archeus cuvée, Pannonhalmský Rizling rýnsky, Pannonhalmský Sauvignon Blanc, Pannonhalmský Rizling vlašský, Pannonhalmské Feronia cuvée, Pannonhalmská Legenda

 

VINÁRSTVO HANGYÁL (Nyúl, Maďarsko)

Foto: www.hangyal.hu
Foto: www.hangyal.hu

Rodinné vinárstvo a pivnica sa nachádza v obci Nyúl. Hospodária na vlastnej pôde v rozlohe 7-hektárov, malými krokmi sadia nový, moderný, nízko kordónový vinič. Pri nízkom zaťažení pri novom a starom viniči si vybrali neskorý zber.

Druh vín: Rizling rýnsky, Jázmin cuvée, Angelus cuvée (Chardonnay, Rulandské šedé), Tündér cuvée (Rizling rýnsky, Cserszegi fűszeres).

 

VINÁRSTVO PIVNICA AMICUS (Bátorové Kosihy)

Amicus
Amicus

Vinárstvo Pivnica Amicus vzniklo v roku 2009 spojením sa dvoch vinárov, Ing. Zoltána Matušeka a Ing. Zoltána Juhásza. V súčasnosti hospodária na 0,5 hektároch, kde zreje biele hrozno Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltínske zelené, Dievčie hrozno, Iršai Oliver a Devín. Ružové víno vyrábajú zo Svätovavrineckej, Frankovky modrej a Otelo rosé, k červeným patrí Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. Ich špecialitou je Veltínske zelené.

 

VINTOP KARKÓ (Búč)

Foto: www.vintop-karko.sk
Foto: www.vintop-karko.sk

Vinárstvo Vintop Karkó založil v roku 1992 Ján Karkó. Vinohrad sa nachádza v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V súčasnosti produkcia predstavuje vyše stotisíc fliaš z u nás obľúbených odrôd, ale aj z odrôd na Slovensku menej známych.

Druhy vín: Muškát žltý, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Rizling rýnsky, Sauvignon, Tramín korenný, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké, Alibernet, Syrah, Frankovka modrá, Roesler, Pinot noir, Ráthay, Merlot, Frankovka modrá rosé, jahodové víno.

 

VINÁRSTVO BORVÁK (Mužla)

Foto: www.borvak.sk
Foto: www.borvak.sk

U rodiny Borvákovej je už roky tradíciou pestovanie viniča a výroba vína. Rodinné vinárstvo bolo založené v roku 2010, ktorej hlavným profilom je vinohradníctvo a vinárstvo. Za svoju misiu považujú, aby ukázali krásnu tvár obce Mužla. Vyznávajú: „Musíme veriť, že toto je také miesto, kde sa oplatí pozvať ľudí a nie odísť odtiaľto.”

Druhy vín: Tramín, Rizling rýnsky, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá.

 

OBČIANSKE ZDRUŽENIE SZEGAB (Bátorové Kosihy)

Foto: Kis családi pincészet www.batorkeszi.sk
Foto: Kis családi pincészet
www.batorkeszi.sk

V Bátorových Kosihách pestovanie viniča má viac storočnú tradíciu. Vo viniciach obce aj dnes nájdete krásne pivnice, vinice s bohatou úrodu. V obci s 3600 obyvateľmi sa s pestovaním viniča zaoberá skoro štyristo rodín. Zo starostlivosti o túto tradíciu a zo spojenia vinárov pred 13 rokmi vzniklo združenie SZEGAB. Na dnes sú najlepšie fungujúcou, najúspešnejšou odbornou organizáciou, oni sú napríklad organizátormi Vínneho festivalu v Bátorových Kosihách. Na Komárňanských dňoch sa predstaví päť vinárov: Rodinné vinárstvo Kis a Vinárstvo Gyöpös (štvrtok-piatok), Ľudovít Tóth, Vinárstvo Bálint a Vinárstvo Száraz (sobota-nedeľa).