Šport 2014. 08. 09.

Vlček s Tarrom zlatí na majstrovstvách sveta!

„So zlatom sme nepočítali ani v najtajnejšom sne,“ povedal po vydarenom preteku na majstrovstvách sveta v Moskve reprezentant Slovenska Erik Vlček. Ten so svojim kanoe-partnerom Jurajom Tarrom triumfoval v kategórii K2 na 1000 metrov pred Austrálčanmi a Srbmi. Pre E. Vlčeka je to druhá zlatá medaila v tejto kategórii, J. Tarr vyhral premiérovo.

Takmer suverénna jazda a v závere takmer sekundový náskok pred druhou dvojicou z Austrálie, tak popisujú médiá výkon slovenského dvojkajaku, v ktorom pádlujú Komárňania Vleček a Tarr. Dvojica bola krátko po štarte štvrtá, nmo postupne sa prepracovala na čelo a už v polovici trate si začali tvoriť náskok. Ten napokon žiadni zo súperov nedokázali zmazať.

Erik Vlček po preteku povedal, že hoci sa cítili pred jazdou dobre, nemysleli si, že je zisk zlata reálny. „Cítili sme sa vo forme, všetko bolo fajn, ale na to, aby človek vyhral „svet“, to niekedy bohužiaľ nestačí. Treba mať športové šťastie, dobre stáť, dobre sa odraziť, všetko musí klapnúť. Teraz to klaplo a je z toho zlato,“ povedal pre agentúru TASR. Súhlasil aj jeho kolega z lode: „Rozjazda bola dobrá i semifinále, no so zlatom sme príliš nepočítali. Dobre sme odštartovali a podarilo sa nám vyhrať, čo je paráda. Je to pre nás s Erikom satisfakcia za vlaňajší svetový šampionát v Duisburgu, kde nám finále kilometra ani päťstovky nevyšlo podľa predstáv.“

„Najprv sme si mysleli, že deviata dráha bude nevýhodná, pretože nás nebude mať kto potiahnuť a nepodarí sa nám udržať kontakt so súpermi, no napokon nám prospela. Nikto si nás nevšímal, išli sme si svoje tempo, išli sme koncentrovane a to bol kľúč k úspechu,“ zhodnotil jazdu Erik Vlček. Obaja sa tiež zhodli, že zlato je balzamom na ich duše po tom, ako minulý rok nezvládli jazdy ani na 500 a ani na 1000 metrov.

Výsledky A-finále na 1000 m  muži K2:
1. Erik VLČEK, Juraj TARR (SR) 3:08,784, 2. Kenny Wallace, Lachlan Tame (Austr.) 2:09,637, 3. Marko Tomičevič, Vladimri Torubarov (Srb.) 3:09,887