Región 2024. 04. 11.

V Komárome chystajú rekord: Pôjde o najdlhšiu palacinku sveta?

Miestna a dokonca aj maďarská celoštátna tlač niekoľkokrát informovala, že mesto sa z iniciatívy Komáromi Városmarketing Kft. pripravuje na pokus o historický rekord.

Rekord o najdlhšiu palacinku môže byť podľa plánov prekonaný v piatok 7. júna o 18:00. Cieľom je, aby na námestí Szabadság vznikla viac ako 450 metrov dlhá Jókai placka. Organizácia podujatia už začala. Pred niekoľkými dňami sa v Arany 17 kultúrnom centre stretli zástupcovia miestnych mimovládnych organizácií a združení participujúcich na projekte. Gábor Radicsriaditeľ Komáromi Városmarketing Kft, a Tamás Proczellervedúci kancelárie Tourinform, predstavili plány a detaily pokusu o rekord. Na základe predbežných rokovaní by sa do programu zapojili aj predstavitelia Komárna, takže motto sa naozaj môže naplniť: Komárom, cezhranične dobrý! Viac podrobností už čoskoro!

(FOTO zľava doprava: László Horváth, marketingový a PR pracovník, Gábor Radics, konateľ a Tamás Proczeller, šéf Tourinform, vysvetľujú detaily nastavenia rekordu)

Spoločnosť Komáromi Városmarketing és Turisztikai Kft spustila pred tromi rokmi sériu KomGasztro. Prvou sériou nás viedol Szílárd Sági a hostiteľ Tamás Proczeller – navštívili a ochutnali reštaurácie v Komárome.

V druhej sérii spolu s pozvanými hosťami Szilárda Ságiho pripravovali jedlá súvisiace s históriou Komáromu, každú časť za účasti známej osobnosti. Pôvodné receptúry spojené s Komáromom sú pretvorené tak, aby si ich mohol urobiť doma každý, kto chce. A v poslednej relácii pripravil Sági Szilárd podľa najnovšieho trendu Jókai palacinku, teda fazuľovú polievku Jókai bez polievky, s ktorou znovu vytvoril obľúbené jedlo spisovateľa a rodáka z Komáromu Móra Jókaiho.

Palacinka Jókai

Fazuľové pyré

40 dkg fazule
polovica strednej červenej cibule
1 strúčik cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
40 dkg uvarených nasekaných paprčiek
1 malá krabička kyslej smotany (150 g)

Klobásové čipsy
20 dkg sedliacka klobása

Cesto na palacinky
20 dkg múky
2 vajcia
2 dl mlieka
sóda
štipka soli
2 lyžice oleja na pečenie