Mesto 2013. 12. 25.

Novorodencov v nemocnici strážia nové monitory dychu

Dva nové monitory dychu Babysense II strážia bábätká na novorodeneckom oddelení Všeobecnej nemocnice v Komárne. Dar v hodnote 220 eur darovala Nadácia Križovatka. Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré predstavuje náhle zlyhanie dýchania dojčaťa.

Najčastejšie sa objavuje medzi 2. a 4.mesiacom života a ročne na Slovensku zapríčiní smrť takmer 30 detí. „Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa prichádza bez akýchkoľvek príznakov, väčšinou počas spánku, a to aj u úplne zdravých detí. Následky však nemusia byť vždy fatálne. Ak sa problémy s dýchaním včas odhalia, môžeme dieťaťu ešte pomôcť“ – vysvetlila vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia Ingrid Moravcová.

Nadácia Križovatka je nezisková organizácia, ktorej hlavným poslaním je pomáhať pri prevencii syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Nadácia už v minulosti darovala nemocnici sedem monitorov dychu a teraz k nim pribudli ďalšie dva. „Monitory dychu slúžia na rozpoznanie porúch dýchania. Ak sa totiž dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo ak sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková aj svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu teda nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život“ – dodala Ingrid Moravcová.

Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Všeobecnej nemocnice Komárno sa v tomto roku narodilo už vyše 720 detí. Monitor dychu má po pôrode na oddelení každé dieťa. Keď má však mamička záujem, môže si monitor dychu zapožičať aj na domáce používanie od Nadácie Križovatka.

(zdroj: sme.sk, foto: nadaciakrizovatka.sk)