Mesto 2014. 03. 31.

Rozmarínka na Odysei mysle

Číslo 15 má svoje čaro. Nemyslím matematické, však to, že je to nepárne číslo, vieme predsa všetci. Pre mňa je to vek, v ktorom som prvýkrát v živote držala v ruke svoj vlastný občiansky preukaz. Pre niekoho to môže byť vek, v ktorom stretol prvú pravú lásku – teda vtedy si o nej myslel, že aj poslednú…

Dovoľte mi však predstaviť vám Omera – okrem toho, že je to Medvedík čistotný, je aj maskotom súťaže Odysea mysle. Práve on má na Slovensku tento rok už 15 rokov. Mali by ste vedieť, že pred 15 rokmi uzrel svetlo sveta vo Zvolene a od roku 2003 svoju slovenskú púť pokračoval v Komárne vďaka vedeniu Mgr. Eriky Sokolovej s pomocou Marty Szabóovej pod záštitou pani riaditeľky Centra voľného času v Komárne, Mgr. Marty Vargovej. Vďaka nim sa už niekoľko rokov v marci stretáva vyše 20 tímov, ktoré pozostávajú z 5 až 7 kreatívnych mladých ľudí. Na jednom mieste sa stretne niekoľko desiatok žiačikov, žiakov, puberťákov i vysokoškolákov a pred porotou behom cca 8 minút ukážu, na čom makali desiatky hodín vo svojom voľnom čase. Zahrajú krátku scénku, ktorú si sami vybrali z 5 tém, ktoré sem zasielajú až z Ameriky. Nemajú zadanú len tému, ale aj rôzne kritériá a podmienky, ktoré musia splniť. Čo je však najpodstatnejšie, téma „divadielka“ je zadaná ako problém, ktorý musia najskôr prelúskať.

Keď sa ma niekto spýta, čo je to Odysea, poviem, že je to súťaž tvorivých detí. Aby ste si to vedeli predstaviť ešte lepšie: Keď sa žiaka spýtate, prečo meškal 20 minút do školy, odpovie vám sucho: „Zaspal som.“ Keď sa to spýtate „Odyseáka“, povie vám: „Mamu ráno vystrelili na mesiac, musela som počkať, kým sa vráti, keďže mala kľúče od bytu.“ Odyseáci sa učia spolupracovať, riešiť neriešiteľné, byť asertívnymi a nadobúdajú vedomie, že všetko zlé je na niečo dobré. Dokonca, to čo vy vyhadzujete (plastové fľaše, jogurtové tégliky, dezertové fólie, kotúče z toaletného papiera,…) oni užitočne využijú v kostýmoch a v kulisách.

Aj tento rok som sa s mojimi skvelými babami zúčastnila súťaže. Ja si hovorím „trénerka“, i keď neoficiálne, no ony sú stopercentné Odyseáčky. Sú tvorivé, reagujú pohotovo, spolupracujú, dokážu uznať prácu ostatných a doprajú. Strávili sme spolu veľmi veľa hodín, myslím, že ja som stresovala najviac, no baby ma vždy rozveselili, a keď som mala pocit, že nestíhame, dokázali mi pravý opak. Odysei venovali svoj voľný čas, dokonca aj sobotu a celý súťažný víkend. Hoci nedopadli podľa svojich predstáv, boli veľmi silnou konkurenciou, žiaľ, ešte silnejšej konkurencie. Ale sú to pravé Odyseáčky, ich šťastným číslom bude 16 a na Omerove 16. slovenské narodeniny dokážu, že sa nevzdávajú. Už teraz o sebe môžu hrdo vyhlásiť, že sa zúčastnili súťaže, ktorá prebieha v cca 78 krajinách celého sveta.

odysea 222

V mene tímu Las Chicas a v mene svojom gratulujem všetkým postupujúcim komárňanským tímom a želám im veľa úspechov na Eurofestivale, ktorý sa tento rok organizuje na Slovensku v Tatralandii. Verte mi, naše mesto tam vysiela silné tímy, nám neostáva nič viac, len im držať palce.

Ďakujeme sponzorom, ktorí nám uľahčili našu cestu – www.sohotower.sk , Kominvent, www.peknesviecky.sk.

(Mgr. Lívia Markovicsová)