Blog 2014. 01. 24.

Slováci majú najvyššie výdavky na energie

Za energie platíme najviac v únii. Náklady na elektrinu, plyn, teplo či pohonné látky tvoria viac než 16 percent z výdavkov našich domácností. Na porovnanie, v susednom Česku dávajú ľudia na energie len približne 10 percent zo všetkých výdavkov. Vyplýva to z analýzy Európskej komisie.

Naše ministerstvo financií tvrdí, že je to preto, lebo máme slabú kúpyschopnosť, čiže málo zarábame. Ceny energií pre domácnosti u nás určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý už v minulosti čelil kritike za to, že platíme priveľa. Regulátor však aj v tomto prípade odmieta analýzy z Bruselu, tieto výsledky nie sú dôveryhodné, tvrdí náš Úrad.

Ministerstvo financií zase hovorí o tom, že samotné ceny sú pri tejto štatistike až druhoradé a naše zlé umiestnenie je spôsobené skôr krízou. V horších časoch totiž ľudia menej zarábajú a viac šetria.

Faktom však je, že krízu cítia aj ďalšie štáty a v niektorých z nich sú ešte nižšie platy než u nás. Napriek tomu krajiny ako Bulharsko či Rumunsko, kde sú platy ešte podstatne nižšie než u nás, skončili v rebríčku za nami.

Poradie krajín vo výdavkoch na energie:

1. Slovensko, 2. Rumunsko, 3. Česko, 4. Poľsko, 5. Lotyšsko, 6. Estónsko, 7. Litva, 8. Maďarsko.

(zdroj: hn.online.sk, ilustračné foto)